preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ostrog Kaštel Lukšić

 > Naslovnica
Novosti

Jesen

Autor: Božena Ukić, 30. 10. 2017.

Jesen je moja najljepša bajka

 

 

Ljeto je minulo. Jesenski vjetar je otpuhao vrućine i duge bezbrižne dane, a škola opet postala središte svijeta i glavna briga školarcima. Pa i našim petašima koji su, ipak, pronašli u svemu ljepotu. Pokazali su to u svojim crticama JESENI

Stigla je jesen i u moj vrt. Sve je puno otpalog zlatnosmeđeg lišća. Stabla su puna sočnih mandarina i rumenih šipaka. Masline još nisu sasvim zrele. Sve je spremno za berbu modroljubičastih plodova.

Volim masline, ali ih ne volim brati. Jesen nije moje omiljeno godišnje doba. Iako je prirodu obojila lijepim bojama, za mene je tužna. Nebo često prekrivaju kišni oblaci. Vjetar nosi otpalo lišće. Dani za igru su sve kraći, a djece na ulicama više nema. Ni lastavica više nema. Jedino je košara puna voća i ukusnih jesenskih plodova.

Slikovni rezultat za jesen                                         Antonio Ljubić, 5.d

 

Stigla je jesen! Bila sam u parku, sjedila na klupi i razmišljala zašto više nema toliko djece. Bila sam usamljena. Iznenada na mene padne jedan žuti  list pa mi počne pričati svoju priču.

-Rodio sam se na krošnji  jabuke, bio sam sasvim mali. Jednog dana sam pao s grane pa su me djeca počela gaziti. Počeo je puhati snažni vjetar pa me otpuhao i odletio sam na krov jedne kuće. U toj kući je živio dječak Luka. I više ga nikad nisam vidjela.

Počela je oluja, a ja sam potrčala svojoj kući. Najela sam se i otišla spavati, a mama mi je poželjela divan san. Zvjezdice su mi obasjale sobu, a mjesečina svjetlo kako bih ljepše spavala.

Antonela Bogdanić, 5.d

 Slikovni rezultat za jesen

Završila je nastava u četiri sata. Dok sam se vraćao kući kroz šumu, jeo sam krušku koju nam je dala učiteljica. Prolazim kroz šumu! Nešto me  pogodilo u glavu. Pogledao sam na pod, bilo je samo lišće. Nastavim hodati i opet PUM!!! Opet pogledah  po podu- to je bio kesten. Nasmijem se i nastavim dalje. Prolazim kroz vinograd o gospodina Antonija pozdravim ga. Vidio sam kako mu Vinko, Edi, Ivan pomažu pobrati grožđe. Dotrčao sam i pomogao im. Prolazim pored nogometnog terena vidim kako Karlo igra nogomet, ali teren je pun lišća ne zna se tko pije a tko plaća.

Lovre Radman, 5.d

 

Završili su ljetni praznici i ponovo smo sjeli u školske klupe  jer ljetu je došao kraj. Poslije ljeta dolazi jesen. Dolaskom jeseni ljudi se pripremaju za zimu :beru grožđe i prave vino, beru masline i prave maslinovo ulje , spremaju drva za ogrijev. Priroda se oko nas polako mijenja, otpada lišće sa stabala, pa su ulice pune šarenila. Sve je manje zelenih boja po livadama. Životinje se pripremaju za zimu tako da prije dolaska hladnih i snježnih dana sakupljaju hranu u šumi. Jesen je godišnje doba gdje dani postaju kraći , a noći  dulje. Ja najviše volim jesen zato što nije puno hladno ni puno toplo.

     Slikovni rezultat za jesen              Ana Marija Božić, 5.d 

 

Moj djed bere grožđe u svom vinogradu. Moja sestra Zara i ja beremo jabuke, a rodice kruške. Baka nam pomaže. Moja mama kod kestenjara na trgu kupuje kuhane i pečene kestene. Tata pomaže baki oko zimnice. U voćnjaku su sve crvene boje. Mi idemo u park. U parku je lišće otpalo. Crveno je, zlatno i smeđe. Veselim se što ću sa sestrom i rodicama tražiti divlje kestene i od njih nešto izraditi. Stigli smo kući i mojoj rodici Leonardi pao je najveći šipak u vrtu na glavu. Kosa joj je pocrvenjela. Mi smo joj se smijali i na kraju se potukli. Završili smo u kazni. Morali smo pomesti lišće s balkona i ubrati sedam kilograma mandarina, ali ih nismo smijeli jesti. Nakon toga sestra i ja smo se s rodicama pomirile i ostale spavati kod njih. Ujutro smo ubrali još voća i prodavali. Prodali smo sve osim jednog šipka, pet jabuka , dvije kruške i deset mandarina. To smo podijelili siromašnima. Zaradile smo dvjesto kuna. Dali smo sto kuna djedu i sto kuna ostavili sebi. Od tada svakog dana prodajemo.

VIKTORIA BUTIR KNEŽEVIĆ, 5.D                                                                                 

 Povezana slika

Šetam  parkom  osjećam  da  je jesen  stigla .

Dok  šetam,  čujem  pucketanje lišća  pod  mojim  nogama .

Krošnje  su  obojane  u  žute, narančastu, crvenu, zlatnosmeđu .

Po trgovima i ulicama  osjeća se  miris  pečenih  kestena.

Sve  je  tiho  i  mirno.  Nema  više  prekrasnog  pjeva  ptica .

Djedovi   su  otišli  u  svoje vinograde  i  beru  crno,  sočno  grožđe.

Bake i  mame  spremaju  svoje  domaću  zimnicu .

Djeca  se  ne  igraju  u  parku .

A ja, volim   jesen,  pogotovo  njene  boje , okuse , mirise…

                                                                   Dora Konta, 5.a

 

Jesen je ljepo godišnje doba. Dok prolazim parkom, lijepo žuto, smeđe lišće ga krasi. Uz ulicu dok prolazim, stabla kestena ostaju bez lišća. A moja baka lijepu zimnicu sprema, dok drugi u svojim ukusnim voćnjacima beru jabuke, dunje i mandarine. Đaci kreću u školu, što im nije drago jer ljetu je došao kraj, ali mi na to ne mozemo utjecati.                  Lucija Prdić 5.d

 

 Slikovni rezultat za jesen

 

 

 

 

 

 

Prošlo je ljeto, došla je jesen a moj dida bere kesten

žuto lišće, sunce sja, baš je lijepa jesen ta

jabuka, kruška, šljiva jesensko su voće koje svatko hoće

Jesen je bajka šarenih boja

Jesen je zlato u tisuću boja

crvena poput jabuke, žuta poput kruške

jesen je lijepa, jesen je slatka

jesen je moja najljepša bajka

Vinko Trogrlić,5.d                                    

 

 

Šetam poljem.   Oko sebe vidim sve je zlatnosmeđe boje.  Stabla se zlate.  Lagani vjetrić otpuhuje lišće sa stabla.  Pod nogama mi šušti otpadnuto lišće.  Iz vinograda se čuje pjesma.  Veseli radnici beru grožđe. Uskoro će ga odnijeti i napraviti vino.  Sve je zlatnosmeđe boje.

U zraku se osjeća miris jeseni.

Ivan Dražin, 5.d

 

 Slikovni rezultat za jesen

Jesen je stigla mali listić u zrak podigla,

nije više vrijeme  za kratke rukave,nego da

stavimo kape na glave.

 

Vjetar granje njiše

A ja sav tužan razmišljam ljeto nije više.

Prvaši u školu kreću sada jako uzbuđenje

među njima vlada.

 

Lišće je dobilo prve boje krasne

ne ide se spavat u sate kasne.

 

Dosadno ne da mi se ništa radit,

samo se mogu s jabukom zasladit.

Sve su hladnija jutra,ali ja se uvijek nadam za bolje sutra.

 

                                   Gabrijel Vranješ 5.d

 

  

Počela je jesen. Moja baka pravi ukusnu zimnicu koju obožavam.Volim i raznorazne plodove koje nam jesen donese a pogotovo mandarine. Kada izađem van sve je puno raznih boja. Ali, tu su stvari zbog kojih mi jesen nije baš draga.Vani su stalno kiše i jako je hladno. Ne mogu se igrati s prijateljima.Dani su dosta tmurni. Ne mogu se ići šetati u park. Ali, od svega toga najviše volim kada dođem u školu i družim se sa svojim prijateljima.

                                                            Ana Čosić, 5.d

                                                                    

Jesen je stigla u naše krajeve i donijela sa sobom hladna jutra. Na drveću je sve manje lišća koje ima zlatnu boju.Vinogradi i maslinici prepuni su sočnih plodova i čekaju vrijedne ruke da ih poberu i spreme. Iz kuća se šire razni mirisi voća i povrća koje naše mame i bake pripremaju za dugu zimu. Svaku jesen odlazim svojoj teti u Glinu jer kod nje počinje kestenijada. Tad odlazimo u šumu i punih košara kestenja se veselo vraćamo kući. Dok se ja igram s rođacimamoji rođaci vani, teta se pobrine da nas na stolu dočeka vrući, slasni kesten, a često i kolač od kestena.

 

Lara Franjić, 5.d

 
Okvirni vremenik

Okvirni vremenik - 2. polugodište

 

 
Kalendar
25.05.2018. 09:10
25. svibnja - Međunarodni dan nestale djece
Međunarodni dan nestale djece obilježava se od 1983. godine svakog 25. svibnja čime se odaje počast nestaloj i pronađenoj djeci ali i podiže senzibilitet građana po pitanju ovog fenomena.

Carnet vijesti
24.05.2018. 11:45
Dodjela nagrada pobjedničkim scenarijima CARNET-ovog natjecanja „Lektira na pozornici robotskog kazališta“
U subotu, 26. svibnja 2018. godine, u 11 sati u I. tehničkoj školi Tesla, održat će se svečana dodjela nagrada pobjednicima CARNET-ovog natjecanja „Lektira na pozornici robotskog kazališta“ . Pozivamo sve sudionike natjecanja, ali i sve zainteresirane za ovaj uspješan projekt da se pridruže i sudjeluju na svečanoj dodjeli nagrada koju će voditi glumac Bojan Navojec.

BUG-Što je novo?
27.05.2018. 07:00
Transplantacija umjetnih sjećanja
Čini se da će u relativno bliskoj budućnosti putem transfera RNK biti moguće terapijski transplantirati ,,umjetnu memoriju" za ublažavanje simptoma demencije ili posttraumatskog stresnog poremećaja

27.05.2018. 07:00
White Shark Napoleon - Povoljan i jednostavan
Napoleon je povoljan miš osrednjeg senzora, pogodan za manje zahtjevne igrače sporijih igara

27.05.2018. 07:00
Stigao je Snapdragon 710, SoC za pristupačne mobitele više klase
Qualcomm je službeno predstavio novi SoC - Snapdragon 710 koji će se ugrađivati u pristupačne mobitele više klase

 
Kalendar rada

 
Prijevoz učenika

 
Kad zvoni?

      

 
Kurikulum

 
 
Sigurnost na internetu

 
 
 
 

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Ostrog Kaštel Lukšić / Put Sv. Lovre 2, HR-21215 Kaštel Lukšić / os-ostrog-kastelluksic.skole.hr / os-ostrog@os-ostrog.hr
preskoči na navigaciju