preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ostrog Kaštel Lukšić

RADNO VRIJEME BOTANIČKOG VRTA

 

 

Školski botanički vrt moguće je posjetiti uz obaveznu najavu na

tel: +385 91 150 6930    

ili 

e-mail: lukarakic@yahoo.com

po dogovoru.

 

Voditeljica Školskog botaničkog vrta:  ISKRA MARA ZUBČIĆ SVALINA

- zamjena voditeljice ŠBV: LUKA RAKIĆ

 


ŠKOLSKI BOTANIČKI VRT

BOTANIČKI VRT

 

Na prostoru između stare Salone na istoku, starogrčkog Trogira na zapadu, s juga okružen marjanskim poluotokom, podno padina Kozjaka, u uvjetima blage mediteranske klime smjestio se jedan od bisera Kaštelanskog polja Kaštel Lukšić.

U Kaštel Lukšiću se nalazi osnovna škola Ostrog koja je izgrađena 1976.

Tada je  školski okoliš bio je zatrpan građevinskim otpadom i obrastao korovom.

Nedugo nakon useljenja počinje se čistiti i uređivati okoliš. Uz podršku svih učitelja i učenika zajedno te ravnatelja, kroz niz akcija okoliš je očišćen pa se  ukazao  veliki prostor koji je trebalo oplemeniti i učiniti ga ljepšim za učenike i učitelje. Počele su se saditi biljke. Tako smo i krenuli. 1986. proglašen je zaštićenim spomenikom parkovne arhitekture.

Danas  je  OŠ OSTROG poznata po Školskom botaničkom vrtu koji je zaštićeni spomenik parkovne hortikulture, jedini u Hrvatskoj.

U njemu raste oko 1000 biljnih sorti podrijetlom sa svih strana svijeta, pretežno mediteranskog i suptropskog podneblja.

Jedna od glavnih značajki je introdukcija, uvođenje novih biljnih vrsta i njihovo praćenje.

Vrt se proteže  uokolo školske zgrade na ukupnoj površini od oko 4 hektara… Glavni dijelovi su: južni vrt, sjeverni vrt, maslinik, staklenik i rasadnik te sportske i rekreacijske površine.

Južni vrt

radi svoje veličine i povoljne mikroklime, najbogatiji je dio vrta. Perivoj je građen uglavnom u pejsažnom stilu – slobodno razmještenih skupina srodnih biljaka.

Ondje su smještene skupine autohtonog i egzotičnog drveća, grmlja, trajnica i cvjetnica. 

AGRUMIK

U njemu se ističu limeta, bergamont naranča, kunkvat, mandarina, gorka naranča…

Posebnu vrijednost predstavlja skupina od šesnaest kamelija i mali agrumik kao novo formirani dijelovi vrta.

EGZOTE I ČETINJAČE

Među njima se ističu sekvoja, ginko, cikas, tajvanija, sandarak, kazuarina, libanonski i himalajski cedar…

BAMBUSOV VRT

      

U kojem rastu zlatni, zeleni, crni i niski bambus, a u bazenu su lopoči, vodeni hibiskus, adam, egipatski papirus…

AROMATIČNO BILJE

Kaloper , citronovac, ljekovita aloa vera, ruta, pelin, estragon…

 MALI BIBLIJSKI VRT

  

Centralno mjesto zauzima maslina, vinova loza, smokva, lovor, mirta i mahunarke…

SUKULENTI

 

 

 

 

Kamenjara zauzima središnji, najsunčaniji dio južnog vrta.

Najzastupljenije su opuncije, mnoge vrste agava, juka, aloa, dasilirona…

 

 

SJEVERNI VRT

 

     

Sjeverni vrt je prostor smješten iza školske zgrade. Tu se nalazi sportsko igralište i travnjak koji služe u rekreativne namjene.

Mali park – strogo simetričnih linija s niskom živicom od šimšira, građen u francuskom stilu.

Na tom je prostoru izgrađena i kamena pozornica za kulturno – umjetnička događanja škole i grada.

Diljem vrta nalazi se bogata kolekcija sa 14 sorti oleandara s jednostavnim i punim cvjetovima, od snježno bijele, žute, svih tonova ružičaste do plameno crvene.

 

MASLINIK

 

Maslinik se nalazi u najsjevernijem dijelu vrta na površini od oko 5000 četvornih metara. Utemeljen  je 1983. godine sadnjom prve masline  na prvi dan proljeća. Iste godine je formirana i učenička zadruga koja na godišnjoj skupštini dobiva naziv „Maslina“.

Maslinik spada  u jedan od najbogatijih kolekcijskih nasada maslina na hrvatskom priobalju. Sadrži 42 sorte  u 170 stabala iz svih mediteranskih zemalja. Poštujući staru izreku „gdje je maslina, tu je i Mediteran“, bilo je neizbježno da maslina u ovom vrtu dobije svoje mjesto povijesne i gospodarske važnosti.

Uz veliki maslinik imamo i mali maslinik, uglavnom konzumnim sortama maslina.

 

SJEVERNI DIO

U sjevernom dijelu nalaze se i staklenik, rasadnik, bademik, smokovik, kompostište.

       

     

 

Uz botaničku vrijednost vrt je već trideset i pet godina u službi  odgoja i obrazovanja , osobito učenicima za razvijanje radnog, estetskog i ekološkog  odgoja, očuvanja prirode  i zaštite okoliša.O vrtu skrbe  voditelj, tri vrtlara i agronom.

 

U sklopu vrta djeluje UZ “Maslina”, gdje učenici s voditeljima sekcija vode brigu o velikom i malom masliniku, ljekovitom bilju, sezonskom cvijeću, a sekcija eko modelari izrađuje niz proizvoda. Redoviti smo sudionici međužupanijskih, županijskih i državnih smotri, gdje je 2010. naša velika i mala boca maslinovog ulja proglašena jednim od deset naj proizvoda.

 

 NAGRADE :

 

Vrt je nositelj brojnih nagrada i priznanja među kojima se posebno ističe:

Brončana medalja za okoliš europske asocijacije za cvijeće “Antante florale” sa sjedištem u Bruxellesu,

Državna nagrada za zaštitu okoliša “Ekološki oskar Hrvatske”

Saborska nagrada za odgoj i obrazovanje “Ivan Filipović”

Diploma za najuzorniji vrt i cvjetnu zastavu za Vrt vrtova projekta RTV Zagreb “Slušaj kako zemlja diše”

Nagrade Turističkog saveza Dalmacije te gradova Splita i Kaštela

Nagradu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ekološko-edukativne akcije “Volim Hrvatsku” pod sloganom “Budi šesna i čista Dalmacijo moja”

        

 

     Napravile:

                             Natalia Jurčić & Branka Teklić


 

II. TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA I ABORETUMA HRVATSKE

 


 

2.TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA HRVATSKE  14.05. – 18.05.2012

   

PROGRAM AKTIVNOSTI ŠBV OŠ „OSTROG“ KAŠTEL LUKŠIĆ

 

ŠETNJOM KROZ VRT UPOZNAJEMO BILJKE TKO ZNA VIŠE!

 

Od 14. do 19. svibnja 2012. diljem Hrvatske održava se nastavak manifestacije započete prošle godine, kojoj je cilj popularizacija i obnova botaničke i holtikultune baštine.

Od 14. do 19. svibnja školski vrt će otvoriti vrata posjetiteljima u raznovrsnim besplatnim događanjima: obilasci uz stručnu pratnju, raznovrsne radionice, predavanja i izložbe, prezentacije učeničkih projekata i radova... 

 

OVDJE je program aktivnosti školskog botaničkog vrta.

 


eDnevnik

Slikovni rezultat za e dnevnik za roditelje

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
19.10.2021. 19:53
Učenici i učitelji Osnovne škole Ostrog sudjelovali su u manifestacijama u Kaštel Kambelovcu
Ovogodišnja manifestacija "Jesen u Kaštelima - Sajam plodova zemlje" održana je u Dudanovom parku u Kaštel Kambelovcu. U cilju promicanje agro-turističke ponude Kaštela i poljoprivredne tradicije Kaštela sudjelovale su odgojno-obrazovne ustanove te druge kaštelanske udruge.  Organizirano je prikupljanje donacija i pekarskih proizvoda za pogođene potresom u Petrinji pa je pomoć stigla i od roditelja i djelatnika Osnovne škole Ostrog. Na prigodno uređenom štandu škole moglo se vidjeti pekarsko umijeće vrijednih roditelja, plodovi zemlje, sezonsko voće i povrće te starinski predmeti kojima su bili dijelom svakodnevne uporabe. Podršku svojoj školi dali su učenici 1.c i 3.a razreda, a sudjelovali su i u milenijskoj fotografiji koja je za cilj imala skretanje pažnje javnosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Dani kruha videozapis

19.10.2021. 19:12
PRVAŠI U GAŠPINIM MLINICAMA
  Ove godine i naši najmlađi učenici obilježili su Dane kruha na poseban način, posjetom Gašpinim mlinicama u Solinu. Ujedno su uživali u pravom jesenskom vremenu družeći se u parku. Nezaboravna prva izvanučionička nastava za učenike prvih razreda i njihove učiteljice. Gašpine mlinice_ videozapis    

19.10.2021. 18:07
PROJEKT BIOSIGURNOST I BIOZAŠTITA
Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika o navedenom problemu. Važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti bio je glavni poticaj za pokretanje ovog projekta kako bi se u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj uvelo poučavanje o sadržajima vezanih uz biosigurnost i biozaštitu. Nositelji projekta su: Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu u partnerstvu s OŠ Vijenac, Osijek. Projekt se provodi u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. U OŠ Ostrog voditelj projekta je učiteljica Ana Grgantov.

13.10.2021. 21:12
OBAVIJEST BUDUĆIM SREDNJOŠKOLCIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA/STARATELJIMA
Odsjek profesionalnog usmjeravanja HZZ Split objavio je rezultate ljetnog upisnog roka u srednje škole za školsku godinu 2021./2022. Budući srednjoškolci i njihovi roditelji/staratelji na taj način imaju uvid u informacije korisne pri izboru srednjoškolskog obrazovnog programa. Dokument 'Broj bodova za upis u 2021./2022.' se nalazi na poveznici .

27.09.2021. 15:47
DODJELA ŽUPANOVIH PRIZNANJA UČENICIMA I MENTORIMA
Župan Boban uručio priznanja svim učenicima i mentorima koji su ostvarili uspjehe na ovogodišnjim državnim natjecanjima         78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori u petak, 24.9.2021. su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. Među nagrađenim učenicima bio je i naš učenik 7.c razreda Tonči Crljen sa svojom mentoricom Radmilom Matijašević Foscarini. Tonči je 12. travnja 2021.g već drugu godinu zaredom osvojio prvo mjesto na Državnom natjecanju iz informatike u kategoriji Digitalnih kompetencija. „I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrsnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

CMS za škole logo
Osnovna škola Ostrog Kaštel Lukšić / Put Sv. Lovre 2, HR-21215 Kaštel Lukšić / os-ostrog-kastelluksic.skole.hr / os-ostrog@os-ostrog.hr
preskoči na navigaciju